Thunvalls

Här finns Eva och Lennart Thunvalls idéer,

aktiviteter, tankar och intressen


Eko sid 2

Död och begravning
”Nu används det emaljerade fatet mer än någonsin. Det var farmor själv som skötte ut gôbben …”

Farmor
Farmor gick aldrig, hon sprang. 
Mellan lagår´n och spisen, kalvko och potatisland, begravning och slåtter, bekymmer och tillfredställelse…”

Dåtidens nätverk
”Hemservicen och varudistributionen var utomordentlig på den här tiden. Det behövdes inget Internet.  Varorna distribuerades till dörren precis i lagom tid och i lagom mängd…”

Dynga
”Dyngan var ett led, ett stadium, i ett kretslopp som var så viktigt och absolut. Att bryta den kretsen skulle innebära ett slut, ett stopp, en utarmning av både jord, människor och djur…”

Byns badställe, vila middag, dåtidens meditation och SPA
Anders ville bara leva sitt liv rakt fram. Inga konstigheter och krusiduller. Inte bli berömd för stora bragder och prestationer. Sådana som många tror är viktiga...”

Djuruppfödning, slakt, djurplågeri
Grisen hade haft det bra. Den var välskött och välgödd. Det var som det skulle. En överlevnadssak, en livsstil, livsvillkor, - det visste hon den lilla flickan…”

Moderniteter
”Vi är så till den milda grad i centrum,  uppdaterade, uppkopplade och anträffbara. Det hela har blivit en tärande brand…”

Kornmjölsgröten
”Att koka kornmjölsgröt var en konst. Kornmjölsgröten var stommen i mathållningen, någonting att bida på…

Mannen som åt katter
”Han hade ett boställe uppe i skogarna långt ifrån den egentliga byn. Där bodde han med sin kvinna, barn och fattigdom….”

Eko sid 1         Eko sid 3

 

Din stund på jorden

Din stund på jorden ger eko generation efter generation. Jag önskar att jag förmår förmedla en kunskap och en vetskap handlande om det stora i det till synes lilla, det lilla i det stora i våra liv här på jorden. Häxor följer oss människor på vår färd genom jordelivet. Häxorna är förklädda tankar. Tanken är illusionens häxa. Allt här på jorden är illusion. Skapande av våra tankar, som omformas till känslor, som i sin tur leder till handling.

Den största och den första av alla häxor är otillräcklighetens häxa. Runt henne föds andra häxor. Yngel som hon ger näring så de växer sig stora, tärande, uppslukande, förmörkande, förjagande av all kärlek, uppskattning och glädje kring människorna här på jorden.

Avundsjukans häxa, ilskans häxa, rädslans häxa, sorgens häxa, besvikelsens häxa, smärtans häxa, sjukdomens häxa, orons häxa, förtvivlans häxa, prestigehäxan. Fler och fler föds som vi idag inte vet namnet på. Alla dessa, föder, ansar och vårdar hon så att de växer sig frodiga. Så att de till slut blir större än moderhäxan själv. Medan dessa ord och rader väver bilder ur människans olika levnad, kan vi se hur häxorna föds och göds, äter och fräter sönder våra liv.

 

Månntro om vi människor i kommande generationer kan lära oss att "se" varandra och därmed stämma ekot i högre, ljusare toner, sjungande om det lilla i det stora, det stora i det lilla, om tilliten till den högsta ordningen

Kärleken